Dva recepty na domácí mátový sirup

Mátový sirup

 

Máta je plevel a pokud ji na zahradě pěstujete, jistě máte takové množství, že nevíte, co s ní. Jedna z možností je výroba sirupů. Mám pro vás inspiraci na výrobu za tepla, kde se sice nezachová tolik prospěšných látek, ale trvanlivost bude dlouhá. A za studena, kde zachováte všechny prospěšné látky, ale musíte velice dbát na hygienu a perfektní dezinfekci lahví, nástrojů i pracovní plochy. V lednici pak sirup vydrží asi měsíc.

Recept na mátový sirup za tepla

Potřebujete:

- cca 5 hrstí čerstvé máty

- 1 kg cukru

- 1 citron

- 1 l vody

 

1. Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Vařte, dokud se cukr nerozpustí.

2. Do ještě horké směsi dejte nakrájenou mátu, může být i se stonky. Promíchejte a zaklopte pokličkou. Nechejte přes noc odstát při pokojové teplotě. 

3. Druhý den sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a znovu vařte těsně k bodu varu. Přidejte šťávu z jednoho citronu a ještě horkou směs přelijte do vydezinfikovaných lahví (stačí je vyvařit v hrnci).

 sirup z máty

Na ručně psané lahve jsem použila permanentní popisovač. 

Recept na mátový sirup za studena

Potřebujete:

- cca 7 hrstí čerstvé máty

- 3 citrony

- 1 kg cukru nebo medu

- 1 lžičku kyseliny citronové

- 2 l vody

Protože je celá výroba za studena, dbejte na hygienu.

 

1. Vodu převařte a nechte zchladnout.

2. Přidejte nakrájenou mátu, můžete i se stonky a omyté citrony nakrájené na kolečka.

3. Nechce stát  1-2 dny zakryté pokličkou na chladném místě. Pokud není vedro, klidně nechejte na lince. V opačném případě do lednice.

4. Směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Přidejte cukr nebo med, 1 lžičku kyseliny citronové a šťávu z 1 citronu (já ji vymačkala z koleček).

5. Nalijte do vyvařených lahví a uchovávejte v lednici. 

 

Podívejte se na další články


Domácí kečup Recept na dokonalý domácí kečup
Jedlá soda v zahradě S jedlou sodou budete mít krásnou a zdravou zahradu