Máta je plevel a pokud ji na zahradě pěstujete, jistě máte takové množství, že nevíte, co s ní. Jedna z možností je výroba sirupů. Mám pro vás inspiraci na výrobu za tepla, kde se sice nezachová tolik prospěšných látek, ale trvanlivost bude dlouhá. A za studena, kde zachováte všechny prospěšné látky, ale musíte velice dbát na hygienu a perfektní dezinfekci lahví, nástrojů i pracovní plochy. V lednici pak sirup vydrží asi měsíc.
Recept na mátový sirup za tepla
Potřebujete:
- cca 5 hrstí čerstvé máty
- 1 kg cukru
- 1 citron
- 1 l vody
1. Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Vařte, dokud se cukr nerozpustí.
2. Do ještě horké směsi dejte nakrájenou mátu, může být i se stonky. Promíchejte a zaklopte pokličkou. Nechejte přes noc odstát při pokojové teplotě.
3. Druhý den sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a znovu vařte těsně k bodu varu. Přidejte šťávu z jednoho citronu a ještě horkou směs přelijte do vydezinfikovaných lahví (stačí je vyvařit v hrnci).
Na ručně psané lahve jsem použila permanentní popisovač.
Recept na mátový sirup za studena
Potřebujete:
- cca 7 hrstí čerstvé máty
- 3 citrony
- 1 kg cukru nebo medu
- 1 lžičku kyseliny citronové
- 2 l vody
Protože je celá výroba za studena, dbejte na hygienu.
1. Vodu převařte a nechte zchladnout.
2. Přidejte nakrájenou mátu, můžete i se stonky a omyté citrony nakrájené na kolečka.
3. Nechce stát 1-2 dny zakryté pokličkou na chladném místě. Pokud není vedro, klidně nechejte na lince. V opačném případě do lednice.
4. Směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Přidejte cukr nebo med, 1 lžičku kyseliny citronové a šťávu z 1 citronu (já ji vymačkala z koleček).
5. Nalijte do vyvařených lahví a uchovávejte v lednici.
Podívejte se na další články
Recept na dokonalý domácí kečup S jedlou sodou budete mít krásnou a zdravou zahradu