Česnek sadbový, nepaličák bílý - Messidrome, 4 palice
Popis
PŘEDPRODEJ!
Expedice proběhne v první půlce září. Prosím, objednávejte zvlášť. Produkty objednané se sadbou budou doručeny společně - tedy v první půlce září.
Kvalitní certifikovaná sadba francouzského bílého ozimého nepaličáku. Bílá barva, velikost palice 50-60 mm. Výborné chuti, správné štiplavosti a výrazné vůně. Má vysoký výnos a je vhodný k přímé konzumaci i skladování.
Velmi raná odrůda menšího vzrůstu. Palice má 10-15 stroužků.
Netvoří květní stvoly, nic se proto nevylamuje. Bezvirózní a zdravá sadba.
Původ: Francie
Sázení: listopad-leden
Sklizeň: od začátku července
Průměrný počet stroužků v palici: 10-15
Počet v balení: 4 palice
Další varianty:
1 palice
8 palic
Výsadba
Česnek vysazujte co nejpozději před zamrznutím půdy, kdy je trvale pod 9 °C - ideálně v listopadu nebo prosinci do hloubky 6-8 cm. Dva měsíce před sázením můžete do půdy zapravit svazenku - zelené hnojení. Do doby sázení česneku se částečně rozloží a nadále se bude rozkládat na úrodný humus a poskytne česneku výživu.
Podívejte se na video, jak česnek sázet.
Palice je vhodné ošetřit proti houbovým chorobám. K namoření sadby můžete použít přírodní produkt Gliorex, případně do výsadbové jamky nasypat cca půl čajové lžičky mykorhizních hub s trichodermou. Případně namořit v roztoku Polyversa.
Nehnojte čerstvým hnojem. Naopak česnek velmi ocení kompost ve vrstvě cca 3 cm a po výsadbě a v průběhu zimy popel ze dřeva.
Hnojení v průběhu růstu
Pokud začnou žloutnout špičky listů, zpravidla značí nedostatek dusíku, přestože česnek na něj není náročný. Rychle přihnojit můžete např. výluhem z kopřiv (kopřivu nastříhejte, zaplňte jí 3/4 plastové nádoby a zalijte vodou. Nechte stát 12-24 hodin na slunci a česnek výluhem zalijte). Vhodná je také kopřivová jícha.
Sklizeň a skladování
Správný čas sklizně je ve chvíli, kdy má polovina porostu polehlé listy. Palice očistěte od hlíny, svažte po 5-10 kusech a i s kořeny a natí sušte na stinném a dobře větraném místě. Jakmile uschne, odstraňte listy i kořínky a skladujte při pokojové teplotě.